Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter?

Aşure Günü: Zamanı, Anlamı ve Önemi

Aşure günü Hicri takvimin Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen tarihte başlar. Aşure kelimesinin kökenine bakıldığından Arapça olarak “10” anlamı karşımıza çıkar. Büyük bilge ve gezgin Evliya Çelebi de Seyahatname adlı eserinde Muharrem’in 10. günü yapılması gereken bir aş olarak aşureden bahsetmiştir.

Bu yıl aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayı 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar devam edecektir. Muharrem ayının 10. günü olan 28 Temmuz itibariyle 16 Ağustos’a kadar dilediğiniz gün aşure pişirebilirsiniz.

Tarif için: Aşure Tarifi (Videolu)

Aşure Günü Ne Zaman?

Aşurenin geleneklere ve inançlara göre yapıldığı ve paylaşıldığı ay Muharrem ayının 10. günü ile birlikte başlar. Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed’in ashabıyla birlikte inançlarını koruyabilmek adına Mekke’den Medine’ye göç etmesi zamanına denk gelir.

Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir. Muharrem ayı ise 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar devam edecektir.

Aşure Günü Ne Zaman Biter?

Aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren Muharrem ayı boyunca pişirilebilir. Aşure günü için son gün 16 Ağustos 2023 Perşembe günüdür. Bu günden itibaren aşure günü bitmiş olur.

Tarif için: Tam Ölçülü Aşure Tarifi (Videolu)

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter
Tam Ölçülü Aşure Tarifi (Videolu)

Aşure Hikayesi ve Tarihçesi

Nuh’un Gemisi Hikayesi

Nuh’un Gemisi, tufan bittiğinde halk arasında Cudi Dağı olarak bilinen yerde karaya oturmuştur. Tufan bitip karaya ulaştıklarında gemide yalnızca tahıllar ve bakliyatlar kaldığı için elde olan erzağı karıştırıp bir çeşit çorba elde etmişlerdir.

Kerbela Şehitlerini Anma Hikayesi

Aşure, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği olayın ardından, Mekke’de aşurenin yapılması ve dağıtılmasına dair bir gelenek olarak başlamıştır. Bu olayın Muharrem ayının 10. gününe denk gelmesi nedeniyle Muharrem’in 10. günü Aşure Günü olarak anılmaya başlamıştır.

Aşure Günü, İslam takvimine göre Muharrem ayının 10. günüdür ve özellikle Alevi Müslümanlar arasında büyük bir öneme sahiptir. Hz. Hüseyin ve ailesinin Kerbela’da yaşadıkları şehit edilme olayını anmak ve onlara olan sevgi ve saygıyı göstermek amacıyla yapılan 12 günlük Muharrem orucu ibadetinin ardından orucu son gün aşure ile açmak faziletli sayılmaktadır.

Aşure, bu günün anlam ve önemini yansıtan özel bir tatlı olarak kabul edilir ve Müslümanlar tarafından pişirilerek aile, tanıdık ve komşularla paylaşılır. Aşure, içeriğinde birçok farklı malzemenin birleşimini temsil eder ve bu malzemelerin çeşitliliği aslında dayanışma, birlik ve hoşgörüyü simgeler.

Aşurede hiçbir hayvansal ürün bulunmaz; Muharrem ayı içerisinde de et ürünü tüketmek veya kurban kesmek hoş karşılanmaz. Kan akıtmak, bıçak kullanmak gibi terimlerle bağdaştığı için yas ibadetinde et tüketilmez. Bu nedenle aşureye de hayvansal ürün eklenmez.

Tarif için: Tam Ölçülü Aşure Tarifi (Videolu)

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter
Tam Ölçülü Aşure Tarifi (Videolu)

Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Kalp Dostudur

Aşure malzemeleri bitkisel olduğundan oldukça sağlıklıdır, hayvansal yağ içermezler ve kalp dostudurlar. Kuru baklagillerde bulunan posa, cevizde bulunan omega-3 vücut dengesine katkıda bulunur. İsteğe göre konan fındık, badem gibi kuru yemişler de E vitamini sayesinde damar sağlığını güçlendirir. Şeker yerine bal ya da pekmez tercih edilerek kolesterolü düşük hale de getirilebilmektedir.

Bağışıklığı Güçlendirir

Vitamin ve mineral açısından zengin birçok farklı malzemeyi buluşturan aşure içindekilerin yüksek antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşmasını da destekler.

Büyümeyi Destekler

Şeker miktarı doğru ayarlandığı sürece gelişme çağındaki çocuklar için de aşure besleyici bir tatlıdır. Rafine şeker tüketimi sadece çocuklar ve gençler için değil yetişkinler için de çok faydalı olmayabilmektedir. Bu yüzden aşurede de minimum şeker kullanmak iyi bir tercih olabilir.

Bağırsak Hareketlerini Kolaylaştırır

Aşure özellikle içindeki kuru kayısı, kuru incir gibi malzemeler ve ceviz gibi tohumu yağlı olan gıdalar sayesinde bağırsak çalışmasını kolaylaştırır ve kabızlık sorunu yaşayanlara iyi gelebilmektedir.

Pozitif Düşünmeyi Kolaylaştırır

Aşurenin içindeki baklagiller, kuru yemişlerin çoğu ve buğday da B vitamini türevlerine sahiptir. B vitamini grubu genel olarak insanın kendini daha huzurlu hissetmesine ve zihin fonksiyonlarının daha berrak çalışmasına katkıda bulunmaktadır.

Vejetaryenler İçin Protein Kaynağıdır

Özellikle et yemeyen vejetaryenler ya da rahatsızlığından dolayı et yiyemeyenler için aşure bitkisel olarak protein ihtiyacını karşılamak için en tatlı yollardan biridir. Hem tatlı olarak hem de bir ara öğün yiyeceği olarak da tercih edilebilmektedir.

Tarif için: Az ve Tam Ölçülü Aşure (Videolu)

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter
Az ve Tam Ölçülü Aşure (Videolu)

Nefis Yemek Tarifleri Kış Hazırlıkları listesine göz atın!

Aşurenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Aşure Tarifleri: Tam Ölçülü, Orijinal 10 Çeşit

Bakliyatlar Uzun Süre Nasıl Saklanır? 7 İpucu

Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman? Hakkında Bilgi

Aşure Yapmanın En İyi 9 Püf Noktası, Malzemeler Listesi

5 milyon’dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000’den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun DikkatineBlog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorum yapın