Dil Temizliği: Ağız ve Diş Sağlığı İçin Elzem!
Hastalıkların birçoğu, ağızdan vücuda giren mikroplardan dolayı oluşur. Hastalığı önlemek de ağız sağlığını korumaya bağlıdır. Ağız sağlığını korumak için ise dil temizliğine önem verilmesi gerekir. Gün içinde dişlerinizi fırçalıyor olsanız dahi dil üzerinde özellikle temizlik yapmanız önerilir. Çünkü, dil temizliği kişisel hijyeni koruma konusunda oldukça önemlidir.
Dil temizliğine dair merak ettiğiniz birçok soruya, bu yazımızda yanıt veriyoruz. Dil temizliği ile ilgili aklınızda oluşan soru işaretlerini en detaylı açıklamalarla gidermek için alt başlıklarımıza ilerleyin!
Dil Nasıl Temizlenir? 3 Etkili Yöntem
Dil temizliğini sağlamak için 3 farklı yöntemden bahsedeceğiz. Bu yöntemler sayesinde dil temizliğini evde kolayca deneyebilirsiniz. Önerilen yöntemlerden hangisi sizin için pratikse, o yöntemle ağız içi hijyeni koruyabilirsiniz.
Uygulama öncesi diş doktoru onayı almanızı tavsiye ederiz.
1) Diş Fırçasıyla Dil Temizliği
Dil üstü nasıl temizlenir sorusuna en kolay yöntemle yanıt verelim. Sadece diş fırçası kullanarak dilin üzerinde kalan yiyecek artıklarının temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Diş fırçanızı dil temizleme yüzeyi olan modellerden seçebilirsiniz.
- Diş fırçalarken detaylı şekilde ağız içi temizliği yaparak dilin rahatlamasına yardım edebilirsiniz.
- Diş fırçalamadan sonra ağız içinde macun kalmamasına dikkat edebilirsiniz.
2) Dil Spatulasıyla Dil Temizliği
Dil temizliği için üretilen dil spatulası, dil üzerindeki yiyecek artıklarını daha iyi temizleyecektir. Peki, dil spatulası kullanarak dil temizleme nasıl yapılır?
- Bu ürünü içten dışa doğru kullanmanız gerekir.
- Temizlik sonunda ise ağız içi gargara yaparak artıkların atılmasını kolaylaştırabilirsiniz.
- Düzenli aralıklarla yaparak ağız içi hijyeni korumuş olursunuz.
3) Çay Kaşığıyla Dil Temizliği
Bazı durumlarda dil temizliği yapmak için gerekli malzemeyi bulamayabilirsiniz. Böyle anlarda hemen bir çay kaşığı kullanarak dilin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Çay kaşığı kullanarak dil temizliği nasıl yapılmalı? Dikkat etmeniz gereken bir noktaya hemen değinelim.
- Dil üzerinde uygulama yapacağınız için çay kaşığını sadece temizlik amaçlı kullanmanız önerilir.
- Tıpkı dil spatulası gibi, dilin içinden dışarı doğru temizlik yapmalısınız.
- İşlem sonunda ise ağzınızı bolca çalkalamalısınız.
- Çay kaşığı ağız içinde temizlik amaçlı kullanıldığından bu ürünü ayırmalısınız.
- Olası bakteri durumuna karşı çay kaşığını besinlerle temas ettirmemelisiniz.
- Temizlik sonunda gargara yaparak derinlemesine temizlik elde edebilirsiniz.
Dil Temizlemenin Faydaları ve Bilimsel Çalışmalar
Dil Yüzeyindeki Bakteri Plağını Azaltır
Dil temizleme, dil yüzeyindeki bakteri plağını gidererek dilin daha temiz ve sağlıklı kalmasına katkı sağlayabilir. Dil yüzeyindeki bakteri plağı yutkunma ile yemek borusuna ve bademciğe ilerleyebilir. Düzenli dil temizliği bu yol sebebiyle oluşabilecek enfeksiyonları engelleyebilir.
“Effect of tongue cleaning on oral bacteria in tongue coating and dental plaque: A crossover study” (J Periodontol. 2013 Jul;84(7):912-8)
Bu çalışmada, dil temizlemenin dil yüzeyindeki bakteri plağını azalttığı ve dil kaplamasında bulunan bakterileri azaltarak ağız hijyenini iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
Tat Alma Duyusunu İyileştirir
Dil üzerindeki biriken bakteriler tat tomurcuklarını etkileyebilir ve tat duyusunu olumsuz etkileyebilir. Dil temizleme, tat duyusunu iyileştirerek daha net ve keskin tatlar almanıza yardımcı olabilir.
“Effects of tongue cleaning on bacterial flora in tongue coating and dental plaque: a crossover study” (Quintessence Int. 2012 Mar;43(3):e39-45)
Bu araştırmada, dil temizlemenin dil kaplamasında bulunan bakteri miktarını azalttığı ve dil sağlığını desteklediği bulunmuştur.
Ağız ve Diş Sağlığını Korur
Dil temizleme, ağız hijyenini tamamlayarak diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diğer ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine katkıda bulunabilir.
“Influence of tongue scraper on bacterial counts in tongue coating and dental plaque: a randomized clinical trial” (J Periodontol. 2004 Oct;75(10):1479-82)
Bu çalışmada, dil temizlemenin dil kaplamasındaki bakteri sayısını azalttığı ve ağız hijyenini iyileştirdiği belirlenmiştir.
Ağız Kokusunu Giderir
Dil yüzeyinde biriken bakteriler, yiyecek artıkları ve ölü hücreler, ağızda kötü koku oluşumuna katkıda bulunabilir. Dil temizleme, dil yüzeyindeki bu birikimi azaltarak kötü nefesi önlemeye yardımcı olabilir.
“Effect of tongue cleaning on oral malodor in adolescents” (J Oral Sci. 2012;54(4):293-301)
Bu çalışmada, dil temizlemenin dil yüzeyindeki birikmiş bakteri ve artıkları temizleyerek kötü nefesi azalttığı ve ağız kokusunu önlediği gösterilmiştir.
Bu çalışmalar, dil temizlemenin dil sağlığına olumlu etkileri olduğunu ve ağız hijyenini destekleyerek kötü nefesi azaltabileceğini göstermektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır ve dil temizlemenin diğer sağlık yararları hakkında daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir. Dil temizlemeyi ağız bakım rutininizin bir parçası olarak düşünmek, genel ağız sağlığınızı korumak için önemli bir adım olabilir.
Dil Temizlemenin Önemi: Neden Gereklidir?
Dil temizleme işlemi, diş fırçalama alışkanlığı kadar etkili ve önemlidir. Çocuk ve yetişkinlerde ağız hijyenini korumak için önerilen dil temizleme, herkes için gereklidir. Gün içinde çeşitli yiyecekleri tükettiğimizi düşünürseniz, dil üzerinde ne kadar çok yemek artığının kaldığını tahmin edebilirsiniz. Dil temizlemenin önemine değinecek olursak size bu alışkanlığı kazandıracak en önemli nedenlerden bahsedebiliriz.
- Dil temizliği ihmal edildiğinde, dil üzerindeki dokuda renk değişimi meydana gelir. Bu renk değişimi ise estetik açıdan iyi görünmez.
- Dilin sağlıklı ve temiz olması için dil temizleme işlemi gereklidir.
- Ağız içinde hijyeni korumak, diş sağlığına önem vermek için dil temizleme işlemi önerilir.
- Diş eti iltihaplarının, diş çürüklerinin, diş eti hastalıklarının oluşmasını önlemek adına dil temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
- Yemek yerken daha iyi tat alma sağlamak adına kısa aralıklarla düzenli şekilde dil temizlenmelidir.
- Şayet sigara ve alkol alışkanlığınız varsa, dil temizliğinde daha çok önem vermelisiniz. Çünkü sigara ve alkol alışkanlığı, dil üzerindeki dokuda zarar verici şekilde artık bırakmaktadır.
Dil Hangi Aralıklarla Temizlenmeli?
Dil temizleme işlemi günlük olarak yapılması gereken bir işlemdir. Ayrıca, tercihen yemeklerden sonra yapılması önerilir. Çünkü yemekten sonra ağız içinde yağ ve besin artıkları çok küçük şekilde kalabilir. Derinlemesine temizlik sağlamak için fırçalama işlemine ek olarak dil üstü temizliği de yapılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Dildeki Bakteriler Ağız Kokusuna Neden Olur Mu?
Evet, dilde kalan bakteri ve yemek artıkları ağız içinde kötü koku oluşumuna neden olur. Bu durumu yaşamamak için diş fırçalama anında dil üzerinde temizlik yapmaya dikkat edebilirsiniz.
Dil Temizliği Kimlere Önerilir?
Dil temizliğini her yaş uygulayabilir. Çocuklarda dil temizliğini anne ve baba destekleyebilir. Dile zarar vermeden, yumuşak dokunuşlarla aparat kullanarak dilin temizlenmesi sağlanır. Gelişme dönemindeki çocukların diş çürüklerinden uzak kalması için düzenli olarak dilini temizlemesi önemlidir.
Dil Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?
Dil temizliği yapılmaması zaman içerisinde ağız ve diş sağlığını negatif etkiler. Diş çürükleri, ağız kokusu gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Evde Kolay Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş Sızlamasına İyi Gelen 4 Doğal Çözüm
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer? 13 Doğal Çözüm
Diş Lekesi Nasıl Temizlenir? Evde 7 Doğal Çözüm
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Çözüm Önerileri, Doktor Tavsiyeleri
—
5 milyon’dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000’den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.