Tatarlar’ın bize en güzel armağanlarından biri çibörek. Çiğ börek adıyla da bilinen bu lezzet özellikle Eskişehir’in her köşesinde yapılan ve çok sevilerek yenen bir güzellik üstelik. Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor.
Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor. İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz.
Öyleyse yanına bir bardak ayranla ya da sıcak çayla afiyetle çiğ börek yemeye davetlisiniz.
Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi börek) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
- 3su bardağıun
- 1tatlı kaşığıtuz
- 1su bardağıılık su
- 2tatlı kaşığısirke
Kıymalı İç İçin:
- 300gramkıyma
- 1adetrendelenmiş soğan
- 1tatlı kaşığıkarabiber
- 1tatlı kaşığıtuz
- 1/2çay bardağısu
Kızartmak İçin:
- 1/2su bardağısıvı yağ
Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi börek) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bir karıştırma kabının içinde 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu karıştırın
- Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.
- Bir kabın içerisinde 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini karıştırın.
- Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.
- Bir merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak boyutunda, incecik açın.
- Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.
- Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için elinizi biraz suya batırarak kenarlarını yapıştırın ya da bir pizza kesici yardımıyla birleşim yerlerinden kesin..
- Kızmış yağa börekleri atarak arkalı önlü kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın.
- Yağ çekmeyen çiğ börek hazır. Sıcak sıcak tüketin. Afiyet olsun!