Blog

Brokoli Nasıl Yetiştirilir? Adım Adım İpuçları

Brokoli Yetiştiriciliği: Verimi Artıran Tüyolar

Brokoli, Brassica oleracea adı verilen bitki türünün bir üyesidir. Çiçek açmamış tomurcukları ve kalın yeşil sapları olan bir bitkinin yenilebilir kısmıdır. C vitamini, A vitamini, folik asit, potasyum ve lif gibi önemli besin maddelerini içerir. Diyet ve sağlıklı beslenme listelerinde besin çeşitliliği sağlamak için sıkça tercih edilen brokoli nasıl yetiştirilir? Kendi imkanlarıyla evde brokoli yetiştirmek isteyenlere özel en iyi ipuçlarını bu yazıda derledik, keyifli okumalar!

Brokoli Nasıl Yetiştirilir?

Brokoli yetiştirmek ve en yüksek verimi almak için önerilen adımları uygulayabilirsiniz:

Tohum Seçimi

Ekim Zamanı

Brokoliyi toprağa ekmek için uygun dönem kış aylarıdır; çünkü brokoli serin mevsim sebzesidir. Genellikle soğuk hava koşullarında büyüyen brokoli, ilkbahar veya sonbahar döneminde ekilebilir. Brokoli yetiştirmek için ideal zaman ilkbahar ve sonbahar dönemleridir.

Toprak & Gübreleme

Brokoli, nemli ve verimli topraklarda büyümektedir. İyi drene edilen topraklar, brokoli yetiştirmek için idealdir. Toprağı organik madde ile zenginleştirebilirsiniz. Bu aşamada verim almak için toprağa kompost veya iyi yanmış gübre ekleyebilirsiniz. Gübre sayesinde brokoli daha sağlıklı büyüyecektir. Gübre desteğine dilerseniz Hindistan cevizi torfu ekleyebilirsiniz. Su tutma kapasitesi yüksek topraklar brokoli yetiştirmek için daha idealdir.

Ekim & Dikim

Brokoliyi tohumdan ekmek ya da fideden dikmek istediğinde, tohumları birkaç santimetre derinliğine ekmelisiniz. Tohumları 0,5 – 1 cm derine ve aralıklı olarak ekerseniz büyüme döneminde fidelere uygun açıklığı sağlarsınız. Bitkiler arasında yaklaşık 45-60 cm mesafe bırakmanız önerilir. Çünkü brokoli fideleri açılarak büyüyeceği için oksijen alması adına açıklığın olması gerekir.

Sıcaklık

Hava sıcaklığının 30°C aştığı coğrafyalar brokoli üretimine elverişli değildir. İyi bir verim için optimum sıcaklık 20°C civarlarındadır ve bitki çiçeklenme evresinde bu sıcaklık aşılmamalıdır. Brokoli, gölgeli alanda kalırsa çiçek başları daha geç büyür ve olgunlaşır. 15-20°C hava sıcaklığı, yeterli gün ışığı ve ılıman hava brokolinin yetişmesi için uygun sıcaklığı sağlayacaktır.

Sulama

Brokoli bitkisi düzenli ve yeterli sulama gerektirmektedir. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalısınız. Ancak aşırı sulamaktan kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Fazla sulama, köklerin çürümesine neden olabileceği için kontrollü sulama yapmalısınız.

Toprakta durgun su birikmesine izin vermeden az az su ekleyerek bitkinin su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Düzenli sulama yapmak için serin havalarda 2 günde 1 defa sulama yapabilirsiniz. Çok sıcak günlerde ise her gün az miktarda su vererek brokolinin gelişimini kontrol edebilirsiniz.

Zararlılar ve Hastalıkların Kontrolü

Evde brokoli yetiştirme bazen beklenmedik sonuçlar oluşturabilir. Eğer brokolide böcek görürseniz, hastalıkları kontrol etmek için zaman kaybetmemelisiniz. Brokoli bitkileri bazı zararlı böceklerin ve hastalıkların hedefi olabilmektedir. Bitkileri düzenli olarak kontrol etmek ve gerektiğinde zararlıları veya hastalıkları kontrol etmek bitkinin sağlığını korumak için önemlidir.

Zararlıları doğal yollarla kontrol etmek adına uygun böcek ilaçları kullanabilirsiniz. Doğal böcek kontrol yöntemleri kullanmak için saksının zaman zaman açılıp havalanması, toprağın değişmesi de etkili olacaktır.

Saksı Değişimi

Brokoliyi ayrı bir saksıda fide halinde büyütüp daha geniş alana almak isterseniz, ekimden yaklaşık 6 hafta sonrasını değerlendirebilirsiniz. Köklerin daha narin olduğu bu evrede, yeni bir saksıya geçiş daha kolay olacaktır.

Eski saksıdan brokoli fidesini almak için öncelikle toprağı sulayın ve ardından hafifçe sallayın. Böylece elinizdeki fideyi topraktan çıkarmak daha pratik olacaktır. Yeni saksıda uygun toprağı hazırladıktan sonra, fideyi yeni büyük saksıya aktarabilirsiniz.

Hasat

Brokoli dikimi aşamaları önerilerini uyguladıktan sonra brokoliden ürün almak için uygun zamanı beklemelisiniz. Brokoli başları olgunlaştığında hasat edilebileceğini ifade eder. Brokolinin başları sıkı ve yoğun şekilde oluştuğunda hasat edilmeye hazır olduklarını anlayabilirsiniz. Hasat döneminde başları kesip kökten ayırmanız gerekir. Başları keserken bitkinin temeline yakın bir yerden kesmeye dikkat etmelisiniz. Böylece bitki yeniden büyüme şansı bulacaktır ve sonraki hasat döneminde aynı kökten ürün vermeye devam edecektir.

Fideden dikilen brokoliyi hasat etmek için dikimden 2-3 ay sonrayı yani ortalama 60 – 90 gün beklemelisiniz. Bu süreçte, bitkiyi takip ederek bakımı yapmayı unutmayınız. Düzenli bakım sayesinde bitki güçlenir ve ürün vermek için hazır hale gelir.

sddefault

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir?

Sonbahar dönemi geldiğinde, market ve pazar tezgahlarında sıkça gördüğünüz brokoli, uygun yetişme alanı bulduğunda her mevsim yetişebilir. Ancak en yüksek verimi almak için ılıman hava koşulları gerekmektedir.

Evde ya da saksıda brokoli yetiştiriciliği için en uygun mevsimler, genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları olacaktır. İlkbaharda brokoli tohumlarını veya fidelerini dikerek bitkilerin iyi koşullarda büyümesini sağlayabilirsiniz. Sonbahar aylarında da brokoli bitkisini yetiştirebilirsiniz. Brokoli soğuk havalarda büyümek için uygun yapıdadır. Aşırı sıcağı ve sert soğuğu sevmediği için mevsim geçişleri brokoli için idealdir.

Her mevsim bulunan brokoli, özellikle de sonbahar ve kış aylarında tüketildiğinde daha etkili olmaktadır. Uzmanların önerilerine göre ekim ayı ile şubat ayı arasında hasat edilen brokolileri tüketmek daha sağlıklıdır.

brokoli nasıl yetişir

Sık Sorulan Sorular

Brokoli Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Brokoliyi tohumdan yetiştirmek mümkündür. Ancak daha uzun süre beklemeniz ve bakım yapmanız gerekir. Kaliteli tohumları temin ederek tohumları çimlendirerek yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Tohumları, tohum yatağında ortalama 10 gün boyunca bekletmelisiniz. Bekleyen tohumlar, nemli tohum yatağında çatlayacaktır. Yaklaşık 6 hafta geçtikten sonra fide haline gelir ve saksıya dikim için hazır olurlar.

Brokoli En Çok Hangi Bölgede Yetişir?

Brokoli, Türkiye’de sık tüketilen ve sevilen bir sebzedir. Sağlıklı bir sebze olduğu için her ilde görmek mümkündür. Brokolinin en çok yetiştiği bölge, Akdeniz Bölgesi olarak bilinir. Akdeniz illerinde brokoli tarımı yaygın şekilde yapılır. İklim ve hava koşulları, brokoli yetiştiriciliği için uygundur.

Antalya, İzmir, Mersin ve Manisa illerinde brokoli tarımı yapılmaktadır. Bu illerde yetişen brokoliler, çevre illere gönderilmektedir. Sadece Akdeniz değil Türkiye’nin kuzeyinde yer alan Karadeniz Bölgesi de brokoli yetiştiriciliği için uygun iklim ve hava koşullarına sahiptir. Trabzon, Rize, Ordu gibi iller bu bölgede brokoli üretiminin yoğun olduğu yerler arasındadır. Türkiye, genel olarak brokoli tarımı için uygundur.

Brokoli Ne Zaman Ekilir?

Brokoli fidelerini evde yetiştirip daha geniş alanda tarımını yapmak isterseniz, tarlaya ekim için toprağın ılık olduğu dönemleri seçebilirsiniz. İlkbahar aylarında ve sonbahar başlarında tarlaya geçiş için hazırlık yapabilirsiniz.

Brokoli Ne Kadar Sürede Yetişir?

Fideden ya da tohumdan yetiştirdiğiniz brokoli, hasat edilmesi için biraz zaman ister. Dikim işlerini tamamladıktan sonra ortalama 2-3 ay (45 – 130 gün) sonra hasat edilmesi için uygun hale gelir. Yaprakları açılır ve ürün kendini toprak üzerinde belirgin şekilde gösterir. Üründe yeşil renkli ve büyük başlar oluştuğunda brokolinin yetişme sürecinin tamamlandığını anlayabilirsiniz.

Brokoli Kaç Derece Soğuğa Dayanabilir?

Brokoli, serin iklim sebzesidir. Bu nedenle çok sert soğuğu ve yüksek kuraklığı sevmez. 15 derecede zarar görmeden yetişmeye devam eder. Ortalama 24°C sıcaklıkta kendini korur. Bu dereceler dışında yapraklarında solma ya da çürüme meydana gelebilir.

brokoli nerede yetişir

Evde Biber Nasıl Yetiştirilir? Resimli 3 Adım

Çuvalda Patates Nasıl Yetiştirilir? 4 Kolay Adım

Evde Saksıda Zeytin En Verimli Nasıl Yetiştirilir?

Brokoli Faydaları: Sapından Suyuna Tüm Faydaları

Karnabahar Faydaları ve Besin Değerleri, Zayıflatır Mı?

5 milyon’dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000’den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Daha Fazla Göster

Deniz

Deniz Kamiloğlu, yenilikçi yaklaşımıyla ve Türk ve uluslararası mutfağa yaptığı katkılarla bilinen bir Türk aşçısıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu